Podologische voetzorg Podologische op maat gemaakte zolen orthoplastie Orthonyxie Onychoplastie Vilttherapie

Podologische voetzorg

  • het verwijderen van eeltvorming, likdoorn, overmatige hoornsubstantie, …;
  • het knippen van nagels;
  • het frezen van een dikke nagelplaat;
  • ...

Het grote verschil met een pedicure is dat een podoloog zowel preventief (= om eventuele klachten te voorkomen) als curatief (= genezend) werkt.

Podologisch op maat gemaakte zolen

Anamnese

Eerst wordt de patiënt gevraagd om de klacht of het probleem uitgebreid te beschrijven. Op basis daarvan krijg ik een goed beeld van hoe er verder moet onderzocht worden.

Klinisch onderzoek

In deze fase wordt eerst een inspectie van de onderste ledematen uitgevoerd, onder meer door de palpatie (= het tastend bepalen van de exacte ligging van het letsel) van de pijnzones. De patiënt gaat daarbij ook op de podoscoop staan zodat er een goed beeld kan gevormd worden van de stand van de voeten. Verder zullen er actieve en passieve weerstands- en spierlengtetesten uitgevoerd worden afhankelijk van waar het ongemak zich bevindt: ter hoogte van de knie, de heup of de voet.

Biomechanisch onderzoek

Biomechanisch onderzoek laat mij toe om metingen uit te voeren die een beeld geven van de beweeglijkheid in de gewrichten, waarbij eventuele afwijkingen kunnen bekeken worden. Die metingen kunnen belast of onbelast gebeuren.

Ganganalyse

Veel klachten komen voort uit een verkeerd stappatroon. Daarom ga ik aan de hand van een ganganalyse kijken hoe de patiënt stapt. Dat gebeurt op een loopband of op de begane grond en wordt gefilmd zodat de beelden daarna vertraagd kunnen worden afgespeeld en kunnen worden geanalyseerd.

Na die verschillende stappen kan de podoloog op maat gemaakte zolen vervaardigen, schoenadvies meegeven of eventuele rekoefeningen ('stretching') aanraden. Om een podologische zool te maken wordt eerst een gipsafdruk genomen van beide voeten die daarna ingegoten wordt. Eens die kopie van de voeten in gips vervaardigd is, wordt de gipsafdruk gecorrigeerd en vervolgens wordt daarop de zool geperst. Die wordt daarna geslepen op maat van een leest. Een andere vaak gehanteerde techniek voor het maken van gepersonaliseerde zolen, is het gebruik van Lavignezolen. Daarbij worden er aan de hand van een blauwdruk elementen ingetekend. De zolen zijn goed voor kleine correcties en nemen in de schoen weinig plaats in.

Orthoplastie

Hierbij worden hulpmiddelen gefabriceerd uit silicone die op maat worden gemaakt. Het doel is te ontlasten en te corrigeren. Het materiaal zelf kan in verschillende hardheden vervaardigd worden. Dat gebeurt op maat van de patiënt. Het kan gebruikt worden bij: overrijdende tenen, hamertenen, klauwtenen, likdoorn, …

Orthonyxie

Deze techniek wordt gebruikt bij een sterk gekromde nagel (hyperconvex) die eventueel kan ingroeien. We gaan de druk op de nagel en het ingroeien ervan verminderen door een nagelbeugel te vervaardigen naar de vorm van nagel. Buiten de nagelbeugel kunnen nog verschillende andere technieken gebruikt worden zoals BS-spange en fotopolymerisatie. De techniek die gebruikt wordt is afhankelijk van de patiënt.

Onychoplastie

In dit geval wordt de nagel terug aangebouwd nadat een stuk ervan verwijderd of afgevallen is. Zo wordt de nagel begeleid bij het groeien en wordt de druk van de schoenen verminderd.

Vilttherapie

Vilttherapie is een veel gebruikte techniek waarbij men overdruk op een wonde of op een plaats op de voet wegneemt door vilt te kleven rondom de wonde of de pijnlijke plek. Zo wordt de overdruk verlicht en wordt eventuele wrijving vermeden.